******'ün annesiyle ilgili bilinmeyenler
Sıradışı'nın konuğu Fatih Bayhan, Türkiye'nin bir karanlık noktasına ayna tutuyor. Bayhan, ******'ün annesi Zübeyde hanım hakkında bilinmeyenleri anlattı.
Ülke TV'de Turgay Güler, Sıradışı programında Haber7.com yazarı Fatih Bayhan'ı konuk etti. Programın konusu ise Zübeyde Hanım'la ilgili hatıratlar. Programda Zübeyde Hanım'ın vasiyeti, mezarı, Latife Hanımla ilgili düşünceleri
Fatih Bayhan programda şunları antalıyor:
1925 yılında ****** o döneme kadar İzmir'e sık gelirdi. Latife Hanım ile ayrıldıktan sonra bir daha İzmir'e küstü söylentisi çıktı.
******'ün annesi Zübeyde Hanım için Latife Hanım, mezar taşı yaptırdı. Mezar taşında El Fatiha var bu mezar taşı kamuoyundan gizlendi.
******'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Ali Rıza Efendi'den önce evlendiği iddiaları tamaman yalandır. Zübeyde Hanım'ın evlendiği yaşı 14te idi. Zübeyde Hanım eşinin vefatından 5 yıl sonra Ragıp Efendi ile evlenmiştir. Bu evlilik ailenin onayı ile yapılmıştır. Ragıp Efendi'nin oğlu Süreyya Bey, Mustafa Kemal'in asker olmasında en büyük etkendir.
Zübeyde Hanım İzmir'e kız görmeye gidiyor. Kasım 1922'de Mustafa Kemal'e ısrarla mürüvvetini görmek istediğini bu yüzden sözü edilen Latife Hanım'ı görmek ister. Ağır hasta olduğu için kimse gitmesini istemez. Ancak Zübeyde Hanım'ın ısrarı üzerine tren hazırlanır ve İzmir'e gider. ****** annesine İzmir yolculuğunda vekalet edecek kişiye yolda ölüm vaki bulması halinde neler yapılacağına ilişkin de talimatlar verilir. Zübeyde hanım İzmir'de müstakbel gelini görür onunla konuşur, İzmir'de vefat eder.
Ali Riza Efendi ile Zübeyde hanım Olimpos dağlarında yaşıyorlar. Çok büyük bir kışta ölen çocukları Ahmet'in mezarının aç kutlar tarafından açıldığını görmeleri üzerine Selanik'e gitmeye karar veriyorlar
Mustafa Kemal'in ilk aşkı da Hatice isimli bir kızdır. Hatice kendi arkadaşı ile ******'ün odasına gül bırakıyorlar. Mustafa Kemal bu kızı istetiyor ama kızın ailesi vermeyir. Harbiyeyi bitiyor yeniden Hatice isteniyor ancak kızın ailesine Mustafa Kemal'in İttihatçı olduğu ve Padişah'a karşı olduğu söyleniyor ailesi Hatice'yi hemen başka birine verip oradan taşınmasına vesile oluyorlar
******'ün eşi Latife evlenmeden önce başı açıktır. İzmir'in ileri gelen bir ailenin kızıdır. Latife Hanım 1923 yılında evlendikten sonra kapanmayı kendisi ister. Kapanma gerekçesi de "Ben artık Anadolu kadınını temsil ediyorum. Ben Paşa'ya laf gelsin istemem bu yüzden kapanıyorum" der. Latife Hanım ****** ile birlikte gezilere kapalı hali ile gezilere katılmıştır. Latife Hanım'ın bu şekilde gezilere katılması bile o dönemde eleştirilmiştir.
Mustafa Kemal ****** eşi ile birlikte gezilere katılması yönünde Bir hanım eşi ile birlikte gezilere katılabilir şeklinde Adana'da Müftü'den fetva almıştır.******'ün bir vasiyeti olduğu biliniyor. Bu vasiyetin de vefatından 50 yıl sonra açıklanası sözü var. Ancak aradan 50 yıl geçmesine karşın bu vasiyet hala açıklanmış değil.
******'ün istediği hanımlardan biri de Fikriye Hanım'dır ancak annesi kendisinin Fikriye Hanım ile evlenmesine karşı çıkmaktadır. Fikriye hanım evlenmek amacıyla Ankara'ya gidiyor. ******'ün kaldığı yerde konaklamaya başlıyor. Nikahsız kaldıkları gerekçesiyle sözler çıkınca bu kez o dönem tek geçerli olan imam nikahları kıyılıyor. Fikriye hanım verem hastasıdır.. Mustafa Kemal, Fikriye Hanım'ın tedavi için her türlü gayreti gösteriyor. Yurt dışına tedaviye gönderildi. Tedavi sürerken ******'ün Latife Hanım'la evlediğini duyar Ankara'ya dönmeye karar verir Ancak ******'ün emri ile Ankara'ya gelmesine izin verilmez. Bir süre sonra Fikriye Hanım başka bir kişinin kimliği ile Ankara'ya gider ve Köşk'e girmeyi başarır. Latife Hanım , Fikriye Hanım'a ilgi gösterilmesini ister. Fikriye Hanım'ın Köşk'ten çıkmaması üzerine ****** gönderilmesini emreder bunun üzerine Fikriye Hanım'ın kendisini vurduğu söylenir. İntihar ettiği etrafa yayılır. Ancak kişinin kendisini arkadan vurması mümkün değildir. Fikriye Hanım'ı arkadan tek kurşunla vurulmuştur. ****** bu olaydan sonra yaverlerinin yarısını değiştirir.